Werking

Respect

Foto's in Roodkapje 2013 (51)

Het uniek-zijn van ieder kind komt tot uiting wanneer we rekening houden dat het ene kind

behoefte heeft om zich buiten eens goed uit te leven, terwijl het andere rustig een boekje doorbladert of een puzzeltje legt.

Ritme

Ritme geeft kinderen zekerheid, veiligheid en erkenning. Daarom werken we dagelijks met vaste patronen en rituelen. Die zijn natuurlijk volledig aangepast aan de leeftijd van het kind.

Orde en zorg

Orde en zorg voor de omgeving vinden we zeker niet onbelangrijk. Kinderen hiertoe aanmoedigen op een plezierige en speelse manier komt zeker aan bod gedurende de dag. En wanneer onze kinderen mee de ramen willen lappen of liever aardappelen wassen dan kan dat evengoed. Het gaat er bij ons om dat ze er plezier in hebben en ervaren dat ze het zelf kunnen ook al is het resultaat niet wat het moet zijn.

Oog voor ontwikkeling

De eerste levensjaren zijn ontzettend belangrijk in het verdere leven van uw lieve kleine spruit. De bouwstenen van vele vaardigheden worden nu gelegd: relatiebekwaamheid, zelfvertrouwen, inzicht in ruimte, tijd… Oog hebben voor de ontwikkeling van uw kind is dus van zeer groot belang. Daarom werken we met een persoonlijk heen-en-weerboekje waarin we dagelijks alle belangrijke gebeurtenissen gedurende die dag zullen noteren.

Foto's in Roodkapje 2013 (98)Daarnaast werken we nu ook al een tijdje met een kindopvolgsysteem (namelijk ZIKO-VO). We observeren en evalueren alle kindjes om de 3 maanden.  Daaruit blijkt of hun welbevinden en betrokkenheid in de groep wel oké is.  Mocht dit niet zo zijn dan bespreken we samen met de ouders hoe we dit gaan stimuleren. Bovendien doen we een tweetal keren per jaar een oudercontact met allerlei leuke activiteiten, bijvoorbeeld filmpjes over het reilen en zeilen in Roodkapje.

Voor onze peuters hebben we elke dag een uurtje begeleid spel. Dit kan gaan van kleuren, puzzelen, schilderen, woordjes leren, tot liedjes en bewegingsactiviteiten om zo hun ritme van spanning en ontspanning te ontdekken. We werken ook met themaweken, bijvoorbeeld een creatieve week, een ontdekkingsweek waarbij we met allerlei voedingsmiddelen als slagroom, havermout en pasta spelen, …

Verjaardagen en feestdagen gaan bij ons nooit onopgemerkt voorbij. Ook zal u elke maand mogen uitkijken naar een nieuwsbrief waar u alle weetjes en watjes kan ontdekken.